Verhoogde leverwaarden

Oorzaak verhoogde leverwaarden

Het is met een aantal simpele bloedtests al snel duidelijk wanneer iemand verhoogde leverwaarden heeft. Deze testen zijn onder andere de GOT (de waarde moet onder de 38 zijn), de GPT (die onder de 37 uit moet komen) en de Gamma-GT (deze moet onder de 57 zijn). Wanneer de waarden boven deze getallen uitkomen zijn de leverwaarden afwijkend.

Mogelijk een leverziekte als oorzaak

Wanneer de leverwaarden afwijkend zijn kan dit wijzen op een leverziekte in het beginstadium, dit hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn tijdens dit stadium van de ziekte meestal nog geen lichamelijke klachten, deze treden vaak pas op wanneer de lever erg beschadigd is. Dit heeft te maken met het feit dat de lever een grote reservecapaciteit heeft.

Oorzaak verhoogde leverwaarden

Slechte levensstijl

De oorzaak van verhoogde leverwaarden varieert veel van persoon tot persoon, wanneer de oorzaak geen ziekte is kunnen de waarden afwijken door veel alcoholgebruik, medicijngebruik, erg vet eten, ernstig overgewicht of medicijn gebruik, of natuurlijk een combinatie van deze mogelijke oorzaken.

Wanneer de arts denkt dat de oorzaak van de verhoogde leverwaarden een ongezonde levensstijl of bepaald medicijn gebruik is zal hij de patiënt adviezen geven voor een gezondere levensstijl. In het geval van het medicijn gebruik zal hij proberen andere medicijnen voor te schrijven die minder schadelijk voor de lever zijn.

Wanneer de leverwaarden erg verhoogd zijn of na het veranderen van de levensstijl en het medicijngebruik nog steeds niet zakken zal de patiënt doorverwezen worden voor nader onderzoek, in dit geval zal een leverziekte vaak de oorzaak zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *