Verhoogde leverwaarden

Verhoogde leverfunctie

Een verhoogde leverfunctie geeft aan dat er een probleem bestaat in je lever. Een verhoogde leverfunctie kan worden vastgesteld lang voordat uiterlijke lichamelijke symptomen verschijnen, dus het is belangrijk voor iedereen om regelmatige fysieke controles te ondergaan.

Verhoogde leverfunctie

Bekende oorzaken

Er zijn tientallen mogelijke redenen waarom je leverwaarden verhoogd zouden kunnen zijn. Enkele van de meest voorkomende zijn diabetes en overmatig gebruik van alcohol. Virale vormen van hepatitis behoren ook tot de meest voorkomende oorzaken van verhoogde leverwaarden, evenals tumoren in de lever en galwegen.

Bepaalde metabole leveraandoeningen zoals hemochromatose en de ziekte van Wilson zijn erg zwaar voor de lever. Klierkoorts en malaria zijn twee ziekten die tevens aanzienlijke schade aan de lever kunnen veroorzaken.

Verborgen oorzaken

Dit zijn vrij duidelijke oorzaken van verhoogde leverenzymen. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat bepaalde medicijnen en supplementen, wanneer te veel gebruikt of verkeerd gebruik, ook bedreigingen kunnen vormen voor de gezondheid van de lever. Vooral afslankpillen en prestatiebevorderende pillen zijn hier potentieel gevaarlijk.

Medicijnen die riskant zijn omvatten verschillende niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, cholesterolverlagende medicijnen, antibiotica en anti-epileptica.

Geconcentreerde doses paracetamol zijn zeker ook niet aan te raden. Vraag bij je arts na welke medicijnen een bedreiging vormen voor je lever en hoe je deze kunt vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *